Leuk dat je iets meer over Albanie wilt weten.
Onderaan de pagina vind je een aantal links met taaltips, reis en verblijf-ervaringen etc.
Albanië, waar ligt dat precies?
Albanië is een klein maar prachtig land in de Balkan, midden tussen Griekenland, Noord-Macedonië, Kosovo, Montenegro en Italië aan de overkant van de Adriatische Zee. Kom je Albanië bezoeken, dan is de eerste algemene indruk (behalve het krioelende verkeer in de hoofdstad…) dat de natuur adembenemend mooi is. Albanië heeft strand, bergen, kloven, meren en warmwaterbronnen. De eeuwenoude historie is te zien in de kasteelruïnes, opgravingen en oude kerken.
Even wat geschiedenis.
Albanië heeft een turbulent verleden. Vele eeuwen hebben ze onder Ottomaanse overheersing geleefd, alleen onderbroken gedurende de tijd dat Skanderbeg, nu een nationale volksheld, in de 15e eeuw streed voor de onafhankelijkheid van Albaniä. Na de tweede wereldoorlog heeft communistisch leider en dictator Enver Hoxha het land vier decennia geregeerd. Het land kende in de communistische periode een behoorlijke economische groei, maar
tegelijk onderdrukking en gebrek aan vrijheid op gebied van politiek, arbeid, persoonlijke en geestelijke zaken. Later ontbrak het het communistische regime aan kracht, resultaten en verviel het land de laatste 3 a 4 jaar in armoede.
Toen in Europa in de jaren ’80 en ’90 het communisme afbrokkelde en uit elkaar viel, veranderde Albanië in een prille democratie. Die democratie werd en wordt nog steeds geplaagd door corruptie en machtsmisbruik. In 1997 viel het pyramide-stelsel van louche leningen en onmogelijke rentes om, waar veel Albanezen hun hoop en gehele financiële vermogen op hadden gesteld. Het land raakte in een staat van anarchie en er werd door de IMF ingegrepen. De post-communistische jaren kenmerken zich door politieke en economische instabiliteit. De woorden corruptie en emigratie beheersen het nieuws.
Pershendetje!
Waar je ook komt in Albanië, overal tref je mensen aan die vriendelijk een praatje met je maken. De cultuur is sterk relatiegericht. Ook als je dagelijks met collega’s samenwerkt, neem je iedere ochtend weer uitgebreid de tijd om te vragen naar elkaars welstand en die van de familie. Albanië is het land van
de koffiebarretjes, waar je in goed gezelschap maar zo twee uur kunt doen over een bakje sterke koffie.
Waar doen ze het van?
Economisch kent Albanië veel problemen en uitdagingen. Het land is al jaren één van de armste van Europa, en ondanks dat vele investeringen is de situatie van veel gezinnen en families bedroevend. Tegelijk zijn er ook veel mensen die zich er aan weten te ontworstelen en een goede levensstandaard ontwikkelen. Helaas hangt dat deels samen met criminaliteit en corruptie. Familieleden zorgen ook in financieel opzicht voor elkaar, waardoor ook zeer arme gezinnen vaak toch weer wegen vinden om te (over)leven.
Voor God en vaderland
Gedurende het communistische regime is Albanië tot eerste atheïstische staat ter wereld verklaard. Religie was verboden, en veel religieus erfgoed werd vernield. Toen religie weer ‘mocht’, vanaf begin jaren ’90, kende Albanië weer de religieuze stromingen zoals die ook vóór het communisme bestonden:
Het overgrote deel van de bevolking is Moslim (waaronder ook de Bektashi gelovigen) een deel is Rooms-Katholiek, een deel Grieks-Orthodox, en een klein deel is protenstant/ evangelisch. Het is enigszins geografisch bepaald en lijkt in veel gevallen meer een zaak van familie- of dorpsgeschiedenis
dan een actieve geloofsbeleving. Na het communisme zijn veel zendelingen, met name uit Amerika en Europa, maar later ook wel uit Azië, naar Albanië gekomen om het evangelie van Jezus Christus te delen met de bevolking en te helpen kerken te stichten en op te bouwen. Hierdoor zijn, meestal kleine, kerken ontstaan met betrokken en overtuigde gelovigen die zich graag voor kerk en samenleving willen inzetten.
En ShKBSh?
ShKBSh is in 2002 opgericht om gevangenen en hun families het evangelie van Jezus Christus te brengen en ze te helpen de cirkel van armoede en onmogelijkheden te doorbreken. ShKBSh wil dienstbaar zijn aan de lokale kerken om hun roeping richting (families van) gevangenen vorm te geven. In alle activiteiten wordt gezocht naar het van betekenis zijn in de Albanese context en in samenwerking met lokale partners. Met momenteel 21 Albanese en 2 Nederlandse medewerkers proberen we het goede van verschillende kanten te combineren en zo tot zegen te zijn voor de mensen in Albanië, met name degenen die geraakt zijn door criminaliteit.
Links naar online informatie
Prison Fellowship Albania is een ANBI geregistreerde organisatie. U kunt ons vinden onder RSIN nr. 850881468. Klik hieronder voor meer ANBI-gegevens.
Veldbloemenlaan 50
8081DZ Elburg
E-mail: h.v.huffelen@kpnmail.nl
Tel: +31 525 686 067